ezz > kultur.* > kultur.mad+drikke

 #1  
27.08.2010, 04:12
troglodyt
Jeg mindes fra min fjerne barndom, at min moder , når hun lavede
f.eks. rabarbergrød, anvendte et jævningpulver der - iflg. moder -
skulle neutralisere den stærkt skadelige oxalsyre som rabarberne
angiveligt indeholdt.

Er der nogen der ved hvad oxalsyre er, og er den nu så skadelig? Og
hvad er det den skader?

Jeg har selv for et par dage siden lavet en lagkage med et indslag at
en rabarberkompot aldes uden at tage hensyn til denne skadelige syre,
og jeg lever da endnu. Jeg har ikke engang haft det mindste ubehag. Nå
jo, måske lidt hoste, men det skydes nok de 30 Kings.

troglodyt
 #2  
27.08.2010, 05:59
Andreas M. Hansen
> Er der nogen der ved hvad oxalsyre er, og er den nu så skadelig? Og
> hvad er det den skader?


Jeg kan i hvert fald huske den ru fornemmelse man fik, nr man lod tungen
glide en tur hen over tænderne efter en portion rabarbergrød lavet uden den
neutraliserende jævningsblanding.

mvh

Andreas M. Hansen
 #3  
27.08.2010, 08:08
Firstname Lastname
"troglodyt" <troglodyt> skrev i en meddelelse om oxalsyre.

Det er ikke dedt største problem for voksne, der kun af og til spiser
rabarber - eller spinat fx.

Der har formentlig været lidt kridt i det jævningspulver, din mor anvendte.

Oxalsyren kan ætse tandemaljen - og at syren er der, kan man jo forvisse sig
om, når man ser sine pæne blanke gryder efter tilberedelsen.
Der er vel også en risiko for at kroppen forsyres, hvis man er ganske lille.

Men i dagens Danmark hører eftermad jo til livets overraskelser, og de
mængder vi som almindelige mennesker kommer til at indtage, gør næppe fra
eller til.

Jeg ville dog nok anbefale børnebørnene at de skyller munden efter at have
gnasket på en rå rabarb.
 #4  
27.08.2010, 09:54
Anders Wegge Keller
troglodyt <troglodyt> writes:

> Er der nogen der ved hvad oxalsyre er, og er den nu så skadelig? Og
> hvad er det den skader?


Oxalsyre kan give nyreskader.
 #5  
27.08.2010, 16:31
Jesper Mehlsen
troglodyt skrev:
> Jeg mindes fra min fjerne barndom, at min moder , når hun lavede
> f.eks. rabarbergrød, anvendte et jævningpulver der - iflg. moder -
> skulle neutralisere den stærkt skadelige oxalsyre som rabarberne
> angiveligt indeholdt.
> Er der nogen der ved hvad oxalsyre er, og er den nu så skadelig? Og
> hvad er det den skader?
> Jeg har selv for et par dage siden lavet en lagkage med et indslag at
> en rabarberkompot aldes uden at tage hensyn til denne skadelige syre,
> og jeg lever da endnu. Jeg har ikke engang haft det mindste ubehag. Nå
> jo, måske lidt hoste, men det skydes nok de 30 Kings.
> troglodyt


Rabarberne er ikke farlige, men oxalsyren kan i store mængder
afstedkomme bivirkninger.

Oxalsyren binder calcium og magnesiumioner i tarmen og i kroppen. Spiser
man derfor meget oxalsyre (spinat, rabarber, purløg, persille, amaranth
.... ) vil det bindes til calciumsalte i kosten og føre til at
kalkoptaget nedsættes. Det er ikke hensigtmæssigt gennem længere tid, da
man i så fald kommer i negativ calciumbalance, med risiko for afkalkede
knogler og forstyrrelse i koagulationsevne og krampetærskel.

Oxalsyren er ikke giftig for nyren, som en har skrevet. Men det kan give
anledning til dannelse af calcium-oxalsten (nyresten) og der er mistanke
om at også podagra og vulvodyni kan forværres.

I industrien anvendes oxalsyrer i store koncentrationer som blegemidler.
I en rabarberstængel er der kun omkring 0.50% koncentration og det er
derfor ikke så slemt endda.

Hilsen Jesper
 #6  
27.08.2010, 18:10
Grethe Hoff
"Jesper Mehlsen" <nospam> skrev i en meddelelse
news:6298
[..]
> en rabarberstængel er der kun omkring 0.50% koncentration og det er derfor
> ikke så slemt endda.
> Hilsen Jesper


Så en porsjon stuet spinat til laksen en gang i uken, er ikke
farligt!!...Tror jeg ;)
Alt med måte, som med alt annet. ;)
 #7  
27.08.2010, 19:39
Anders Wegge Keller
Jesper Mehlsen <nospam> writes:

> Oxalsyren er ikke giftig for nyren, som en har skrevet. Men det kan
> give anledning til dannelse af calcium-oxalsten (nyresten) og der er
> mistanke om at også podagra og vulvodyni kan forværres.


Det ved jeg nu snart ikke. Her er et lille udpluk fra et material
safety data sheet:

Toxic! May cause burns, nausea, severe gastroenteritis and
vomiting, shock and convulsions. May cause renal damage, as
evidenced by bloody urine. Estimate fatal dose is 5 to 15 grams.

<http://www.jtbaker.com/msds/englishhtml/o6044.htm>
 #8  
28.08.2010, 10:48
Mogens
Anders Wegge Keller wrote:
> Jesper Mehlsen<nospam> writes:
> Det ved jeg nu snart ikke. Her er et lille udpluk fra et material
> safety data sheet:
> Toxic! May cause burns, nausea, severe gastroenteritis and
> vomiting, shock and convulsions. May cause renal damage, as
> evidenced by bloody urine. Estimate fatal dose is 5 to 15 grams.
> <http://www.jtbaker.com/msds/englishhtml/o6044.htm>

Hvis du ligger 5-10 minutter under den danske dræberplante
åkanden/nøkkerosen, er du også temmeligt sikker død. Ikke mange ved at
disse kønne planter er så livsfarlige.

Man det har nok ofte lidt med mængderne at gøre ;)
 #9  
28.08.2010, 11:25
Jesper Mehlsen
Anders Wegge Keller skrev:
> Jesper Mehlsen <nospam> writes:
> Det ved jeg nu snart ikke. Her er et lille udpluk fra et material
> safety data sheet:
> Toxic! May cause burns, nausea, severe gastroenteritis and
> vomiting, shock and convulsions. May cause renal damage, as
> evidenced by bloody urine. Estimate fatal dose is 5 to 15 grams.
> <http://www.jtbaker.com/msds/englishhtml/o6044.htm>


Du kigger på produktinformation for et industriprodukt (. Det er ikke i
de doser du vil finde oxalsyren i fødevarer. Dit produktblad tager
udgangspunkt i en 99% opløsning af oxalsyre og heraf skal du spise 5-15
g før det er toksisk.

Koncentrationen i en rabarber er 0.5%. Du skal med andre ord spise 3
kilo rå rabarber på een gang førend du kommer op på samme dosis! Det har
jeg nu lige godt aldrig hørt om nogen der har spist. Selv hvis du spiste
3 kilo rabarbergrød ville dosis være langt lavere idet der ville være 1
kilo sukker og vand i samme grød også.

Hilsen Jesper
 #10  
28.08.2010, 20:25
Anders Wegge Keller
Jesper Mehlsen <nospam> writes:

> Du kigger på produktinformation for et industriprodukt (. Det er
> ikke i de doser du vil finde oxalsyren i fødevarer. Dit produktblad
> tager udgangspunkt i en 99% opløsning af oxalsyre og heraf skal du
> spise 5-15 g før det er toksisk.


Det er den akut dødelige dosis. Nyreskaderne optræder ved betydeligt
lavere doser.
 #11  
29.08.2010, 00:28
Jesper Mehlsen
Anders Wegge Keller skrev:
> Jesper Mehlsen <nospam> writes:
>> Du kigger på produktinformation for et industriprodukt (. Det er
>> ikke i de doser du vil finde oxalsyren i fødevarer. Dit produktblad
>> tager udgangspunkt i en 99% opløsning af oxalsyre og heraf skal du
>> spise 5-15 g før det er toksisk.

> Det er den akut dødelige dosis. Nyreskaderne optræder ved betydeligt
> lavere doser.


Så bruger man Non-oxal fra Brugsen ... done deal

Jesper
 #12  
29.08.2010, 08:02
Anders Wegge Keller
Jesper Mehlsen <nospam> writes:

> Anders Wegge Keller skrev:


>> Det er den akut dødelige dosis. Nyreskaderne optræder ved betydeligt
>> lavere doser.


> Så bruger man Non-oxal fra Brugsen ... done deal


Ja. Det er det der er hele pointen. Man bør iøvrigt også bruge
nonoxal til spinat.
 #13  
29.08.2010, 10:44
Herluf Holdt, 3140
Anders Wegge Keller skrev:
> Jesper Mehlsen writes:
>> Anders Wegge Keller skrev:
>>> Det er den akut dødelige dosis. Nyreskaderne optræder
>>> ved betydeligt lavere doser.


>> Så bruger man Non-oxal fra Brugsen ... done deal

> Ja. Det er det der er hele pointen. Man bør iøvrigt også
> bruge nonoxal til spinat.


Gad vide om Skipper Skræks elskede Olivia vidste det, og
købte Nonoxal i Brugsen.
 #14  
29.08.2010, 10:52
Erik Olsen
Herluf Holdt, 3140 wrote:

> Gad vide om Skipper Skræks elskede Olivia vidste det, og
> købte Nonoxal i Brugsen.


Nej.

Popeye the Sailor var naturligvis ægte amerikaner og spiste spinat på
dåse.

[..]
 #15  
29.08.2010, 11:08
Herluf Holdt, 3140
Erik Olsen skrev:
> Herluf Holdt, 3140 wrote:


>> Gad vide om Skipper Skræks elskede Olivia vidste det,
>> og købte Nonoxal i Brugsen.

> Nej.
> Popeye the Sailor var naturligvis ægte amerikaner og
> spiste spinat på dåse.
> [..]


Åh ja, selvfølgelig. Her havde Olivia ikke noget at gøre.
Man må håbe at de amerikanske "spinat-baroner"
sørgede for at der var tilstrækkeligt med "modgift"
(Nonoaxal) i konservesdåserne.

Lignende emner